Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren is een nauwkeurigere klus dan men vaak denkt. Niet elk plat dak kan zomaar van binnenuit geïsoleerd worden, wat wel de normale gang van zaken is. Een plat dak isoleren is dus niet zomaar een klus die men even klaart. Het is belangrijk om bij een plat dak isoleren na te denken over de juiste manier van isoleren: vanuit de binnenkant of vanuit de buitenkant. Waar moet u nu precies op letten bij een plat dak isoleren?

Keuzes bij een plat dak isoleren

Een plat dak kan op twee manieren geïsoleerd worden en het is aan u om de juiste keuze te maken bij uw plat dak isoleren.

  • Isolatie aan binnenkant ; Een plat dak isoleren aan de binnenkant wordt vaak gebruikt bij een koud-dakconstructie, waarbij de dragende constructie zich recht onder het dak bevindt. Het isolatiemateriaal, vaak steenwol, bevindt zich bij een plat dak isoleren van binnenuit tussen de dragende constructie en het dak zelf. Het dak neemt automatisch de buitentemperatuur aan. Een plat dak isoleren van binnenuit draagt enkele risico’s met zich mee. Vocht dat van binnenuit ontstaat kan geen kant op en zal zich verspreiden in de dakconstructie, waardoor rotting kan ontstaan (vooral bij houtwerk). Bij deze manier van een plat dak isoleren is er damp remmende folie nodig om de dakconstructie te beschermen en het risico op vocht te verkleinen.
  • Isolatie aan buitenkant ; Een plat dak isoleren aan de buitenkant wordt vaak gebruikt om bovengenoemde risico’s te voorkomen. Een plat dak isoleren vanaf de buitenkant noemen we een warm-dakconstructie. Doordat het isolatiemateriaal, vaak isolatieplaten van XPS, aan de buitenkant van het dak wordt geplaatst, neemt het dak de binnentemperatuur aan. Door de isolatieplaten komt bij een plat dak isoleren van buitenaf het dak hoger te liggen dan normaal. Door dit hoogteverschil moet de afwatering van het dak worden aangepast aan de ligging. Hierdoor ontstaat er geen stilliggend water op het platte dak. Het isolatiemateriaal neemt dan namelijk het water op en verliest daardoor de isolerende functie. Erger nog: het dak kan gaan lekken en dat wilt u bij een plat dak isoleren ook juist voorkomen.

Wat kost een plat dak isoleren?

Een plat dak isoleren ligt in kosten vaak hoger dan het isoleren van een hellend dak. Zoals u hierboven kunt lezen komt het bij een plat dak isoleren aan op uiterste nauwkeurigheid en kan er soms wat fout gaan. Vandaar dat de kosten voor een plat dak isoleren soms op kunnen lopen. De kosten liggen voor een vakman rond de €50 per m2