Hemelwaterafvoer

Bij het leggen van een nieuw dak komt meer kijken dan alleen de soort dakbedekking. De afwerking is ook erg belangrijk en een ander essentieel onderdeel is de hemelwaterafvoer. De hemelwaterafvoer, in de volksmond ook wel de regenpijp, zorgt ervoor dat hemelwater zoals regen, sneeuw en hagel worden afvoert en niet op het dak blijven liggen. Een hemelwaterafvoer zorgt ervoor dat het regenwater af naar een regenput, regenton of het riool. Bij zware neerval wordt het dak op deze manier te erg belast. Wanneer u geen hemelwaterafvoer heeft zal zeker bij zware buien het water lang blijven liggen. Dit zorgt voor veel gewicht en kan zorgen voor schade aan uw dak, en tevens waterschade in uw huis. Zo ziet u maar weer dat bij het leggen van het dak goed nagedacht moet worden over de plaatsing van de hemelwaterafvoer.

Hemelwaterafvoer bij een platdak

Bij een plat dak is het van groot belang dat de hemelwaterafvoer goed wordt geplaatst. Want met name op een plat dak blijft water zonder een hemelwaterafvoer lang liggen. Dit moet worden voorkomen. Bij een plat dak vindt de waterafvoer plaats via zogenoemde uitlopen. Hemelwaterafvoer bij een plat dak komt veelal voor in twee verschillende uitloop systemen. Er wordt namelijk een keuze gemaakt voor de hemelwaterafvoer systemen onderuitloop of zijuitloop. Deze soorten hemelwaterafvoer systemen voor een plat dag zullen we nader bespreken.

Onderuitloop

Bij dit type hemelwateruitvoer wordt het regenwater naar beneden afgevoerd recht door de dakvloer. Het zogenaamde bolrooster wordt bij de onderuitloop geplaatst. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld grind en bladeren niet in de hemelwaterafvoer terecht komen. Een hemelwaterafvoer in de vorm van een onderuitloop ziet u vaak bij schuurtjes maar ook bij omvangrijke platte daken is deze terug te zien.

Zijuitloop

Naast de onderuitloop is er ook nog de hemelwaterafvoer met zijnuitloop. Hierbij wordt het water horizontaal door een muur of wand afgevoerd. Vervolgens komt het water in de waterpijp. Een zijuitloop is er in twee uitvoeringen, namelijk in 45 graden en in 90 graden. Heeft u een bitumen dakbedekking. Dan is een hemelafvoer met zijuitloop van metaal aan te raden. Voor kunststof dakbedekkingen zijn er speciale plakplaten.