Groendak

De meest milieuvriendelijke dakbedekking

Ooit een groendak gezien en gedacht: wat doen die planten op zo’n rare plaats? Het groendak is een van de meest milieuvriendelijke soorten van dakbedekking die er bestaan. En dan is een groendak nog eens mogelijk op zowel platte daken als daken met een helling tot 45 graden. Gemakkelijk te combineren met zonnepanelen om de natuur om u heen nog meer te bevorderen. Waarom heeft niet iedereen zo’n ecologisch groen dak?

Wat is een groendak

Een groen dak is een natuurlijke manier van dak bedekken. Het dak wordt bij een groendak bedekt met levende planten waar voornamelijk mossen, grassen, kruiden en vetplanten voor worden gebruikt. De plantensoorten die op het dak groeien bepalen het soort groen dak. Zo bestaat er twee verschillende varianten op een groendak:

  • Intensieve groen daken: Daken die bestaan uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen die ook in gewone tuinen groeien. Het lijkt een soort eigen tuin, maar dan boven op uw dak.
  • Extensieve groen daken: Ook wel bekend als vegetatiedaken, begroeid met voornamelijk vetplanten, kruiden en mossen. Dit dakensoort is gemak vriendelijk in onderhoud en licht in gewicht. Echter maakt dit het dak niet sterker, waardoor u niet op een extensief groendak kunt lopen.

Hoe is een groendak opgebouwd?

De onderste laag van een groendak wordt afgedekt met een dakafdichtings- en wortelbeschermingsfolie. Op deze onderlaag wordt een vegetatie mat aangelegd om de natuurlijke ondergrond van de planten na te bootsen. Deze laag kan een grote hoeveelheid aan water vasthouden dat dient als voeding voor de planten. Hierdoor hoeft u een groendak niet extra met water te besproeien. Op deze tweede laag wordt vervolgens een substraat aangebracht met korrels bestaande uit minerale en organische deeltjes. Deze laag ondersteunt de ecologische kringloop zodat de planten op een groen dak kunnen blijven groeien. Boven op dit geheel aan lagen wordt de begroeiing geplant en zo ontstaat een gezond groen dak.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een groen dak brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Een groendak zorgt voor isolatie waardoor energiekosten laag gehouden kunnen worden
  • Een groendak haalt stof en andere schadelijke stoffen uit de lucht
  • Een groendak is duurzaam en gaat heel lang mee
  • Een groendak verbetert het klimaat binnenshuis
  • Een groendak zorgt tevens voor een goede geluidsisolatie
  • Een groendak zorgt voor natuurlijke ademing/airconditioning
  • Een groendak zorgt voor minder afvoerproblemen met regenwater
  • Een groen dak heeft maar een onderhoudsbeurt nodig 1 tot 2 keer per jaar