Daktrimmen

Wat zijn daktrimmen?

Daktrimmen zijn afwerkstroken die men vindt bij dakwerken. Dak trimmen staan ook wel bekend onder de naam dakrandprofiel. Daktrimmen bevinden zich aan de rand van een dak en kunnen bevestigd worden op bijna elk type dak. Van aluminium tot bitumen of zinken daken, daktrimmen zijn altijd handig. Daktrimmen zorgen namelijk voor bescherming van de dakrand en afstoten van water, maar ook voor extra druk op de aangelegde dakbedekking waardoor deze ook beter water afstoot. Dak trimmen zijn bijna noodzakelijk om een plat dak goed aan te leggen.

Voordelen van daktrimmen

Daktrimmen hebben naast de mooie afwerking van een plat dak genoeg praktische functies. Daktrimmen ondersteunen het platte dak en beschermt een dak tegen alle weersomstandigheden. Daarbij beschermen daktrimmen de aangebrachte dakbedekking op de meest kwetsbare plekken, namelijk aan de randen van het dak. Zo gaat de dakbedekking veel langer mee en hoef je minder vaak je dakbedekking te vervangen. Dak trimmen voorkomen vaak lekkage aan een plat dak en beschermt je tegen ongedierte. Genoeg voordelen dus om daktrimmen meteen in gebruik te nemen!

Benodigdheden bij dak trimmen

Om daktrimmen te bevestigen heb je de volgende materialen nodig:

  • Daktrimmen
  • Daktrim verbindingsplaatjes
  • Daktrim binnen- of buitenhoeken
  • Schroeven of trimnagels
  • Quick primer

Plaatsen van daktrimmen

Dak trimmen worden op de onderlaag van het dak geplaatst, zodat de toplaag er overheen aangebracht kan worden. Dit zorgt voor een uiterst goede aansluiting en voorkomt lekkages. De dak trimmen worden vastgezet door middel van schroeven of trimnagels. Verbindingsplaatjes zorgen er vervolgens voor dat lengtes of hoeken van de daktrimmen met elkaar worden verbonden. Je moet bij het plaatsen van dak trimmen goed rekening houden met de eigenschappen van aluminium, waar daktrimmen vaak van gemaakt worden. Aluminium kan per meter 1mm uitzetten. Hierdoor moet je een uitsparing aanhouden van zo’n 2,5mm. Zo hebben dak trimmen de mogelijkheid om uit te zetten als dat nodig is. Voordat de toplaag wordt gezet, is een voorbehandeling met primer vaak gewenst. Quick primer zorgt voor extra bescherming, een goede aanhechting en het voorkomt lekkage.