Dakisolatie

Het hebben van een goede dakisolatie is van groot belang. Wist u bijvoorbeeld dat u tot wel 500 euro per jaar kan besparen aan stookkosten wanneer u beschikt over een goede dakisolatie? Reden dus om een na te gaan hoe goed uw dakisolatie is en wellicht toe is aan vernieuwing. Het dak is namelijk de plek in een woning waar de meeste warmte verloren gaat. Tot wel 30% van de warmte gaat hier verloren. Een goede dakisolatie helpt dit te verminderen.

Soorten dakisolatie

Er zijn diverse soorten dakisolatie. Iedere soort heeft weer haar eigen voor- en nadelen. Wat van groot belang is bij de keuze van de isolatie is de isolatiewaarde. Deze isolatie waarde wordt uitgedrukt met de letter R. Deze waarde dient 1,3 of beter te zijn bij dakisolatie. De keuze van de soort dakisolatie is tevens afhankelijk van zaken als: is het een hellend of plat dak? De ruimte onder het dak, wordt deze verwarmd? En uiteraard het budget waarover u beschikt. Soorten dakisolatie die u tegen zal komen tijdens uw zoektocht zijn:

  • Hardschuimplaten: Grootste voordeel is het gebruiksgemak. Ze zijn teven brandvertragend, weinig tot geen vochtopname.
  • Glaswol: Waterafstotend, ook prima te gebruiken als geluidsisolatie. Minder gebruiksvriendelijk dan hardschuimplaten.
  • Steenwol: Vergelijkbaar met glaswol, gemaakt van vulkanisch gesteente.
  • Aluminium noppenfolie: Dampdicht en kaatst warmte terug. Ideaal wanneer u zelf dakisolatie wil leggen.

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren is niet altijd even gemakkelijk. Het is namelijk zo dat niet elke plat dak aan de binnenkant geïsoleerd kan worden. Bij een plat dak isoleren kan er gekozen worden om aan de binnenkant of buitenkant te isoleren. Bij dakisolatie aan de binnenkant wordt er veelal gekozen voor steenwol of een variant hiervan. In de meeste gevallen wordt er bij een plat dak isoleren gekozen voor isolatie aan de buitenkant. Er worden hiervoor meestal isolatieplaten gebruikt. Het is aan te raden dit door een bedrijf te laten leggen door de risico’s die een plat dak isoleren met zich meebrengen. Naast de zojuist genoemde dakisolatie kan er ook worden gekozen voor een groendak. Dit is een dak met begroeiing van natuurlijke materialen zoals grond en beplanting. Deze houden de hitte buiten in de zomer, en weren tevens de kou in de winter.