Dak isoleren

Een dak isoleren kan van groot belang zijn en zorgen voor een groot verschil wat betreft het binnenhouden van de warmte, en buiten houden van de kou. Wanneer u zelf een beetje handig bent is een dak isoleren iets wat u vaak zelf kunt doen. Heeft u echter twee linkerhanden, is het verstandig dit te laten doen door iemand die er verstand van heeft.

Waarom mijn dak isoleren?

U zal zich vast afvragen hoe noodzakelijk een dak isoleren is. Een goede dakisolatie kan u bijvoorbeeld al snel honderden euro’s besparen op zaken als stookkosten. Warmte stijgt namelijk op, een dak isoleren zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en niet via het dak verloren gaat. Het dak isoleren kan u al een besparing opleveren van wel 30% per jaar. Het hoofd dak isoleren is het meest gemakkelijk te plaatsen zonder grondige renovatie. Echter is het plaatsen van isolatie materiaal meer dan alleen het materiaal tussen de kepers steken. Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een dak isoleren. Zo dient u eerst te bepalen of u de binnenzijde of buitenzijde van het dak wil isoleren.

Hoe de binnenzijde van een dak isoleren?

Heeft u een koud-dakconstructie, dan zit het isolatiemateriaal tussen de dakbalken. Doordat de dakconstructie dan aan de buitenkant zit voor het grootste gedeelte, neemt het materiaal de buitentemperatuur aan. Koud-dakconstructie kunnen leiden tot vochtoverlast. Het is daarom van groot belang dat er een damp remmende laag geplaatst wordt. Deze plaatst u aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal. De binnenzijde van een dak isoleren doet u als volg: Plaats het isolatiemateriaal, een vervolgens een laag damp remmend folie aan. Tot slot werkt u het isolatiemateriaal netjes af.

Hoe de buitenzijde van een dak isoleren?

Dak isoleren aan de buitenzijde doet u met de warm-dakconstructie. Dit voorkomt condensatieproblemen. Echter adviseren wij u dit te laten doen door een vakman! Een vakman brengt het isolatiemateriaal aan op de dakpannen. Het dak komt hierdoor dus hoger te liggen. Door het hoogteverschil wat hierdoor ontstaat past hij vervolgens de dakranden, goten en aansluitende loodslabben aan.