Bitumen

Bitumen dakbedekking is in Nederland de meest gebruikte soort dakbedekking voor platte daken. Bitumen is een materiaal dat wordt gewonnen uit aardolie en ideaal als dakbedekking. Echter moet u er dan wel voor zorgen dat u kiest voor juist bewerkte bitumen. Wanneer u kiest voor bitumen van uitstekende kwaliteit kan de dakbedekking minimaal 20 jaar mee.

Soorten bitumen

Bitumen dakbedekking is er in verschillende soorten. Het verschil zit hem in de bewerking van het materiaal. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten bitumen dakbedekking. Dit zijn namelijk de soorten SBS en APP. Beiden soorten zullen we nu voor u kort bespreken.

APP bitumen

De afkorting APP staat voor a-tactisch polypropyleen. APP is verwerkt met een elastische kunststof. Dit zorgt ervoor dat het bij bepaalde omgevingstemperaturen soepel is. Deze dakbedekking is dan ook bestand tegen de zon en UV straling. Wilt u de toplaag van uw dakbedekking van bitumen? Dan kunt u het beste kiezen voor APP.

SBS bitumen

De afkorting SBS staat voor styreen butadieen styreen. Een kunststof met elastische eigenschappen. SBS bitumen heeft diverse voordelen. Maar het grootste voordeel van SBS is het feit dat het goed mee kan rekken. Onderliggende constructies kunnen zo goed opgevangen worden. U kunt hierbij denken aan de dakconstructie en isolatie. Echter is SBS niet bestand tegen UV straling. Wanneer u kiest voor SBS zal u dus bijvoorbeeld een laag grind over de bedekking heen moeten leggen.

Bitumen dakbedekking leggen

Net als EPDM folie wordt ook bitumen geleverd op rollen. Deze rollen zijn gemakkelijk uit te rollen zodat het dak gemakkelijk bedekt kan worden. De rol is gemakkelijk op maat bij te snijden. Voor het bevestigen van de bitumen dakbedekking dient u een brander te hebben. Het werken met een brander brengt gevaren met zich mee. Zorg er dus voor dat u dit laat doen door iemand die er al ervaring mee heeft of zorg voor een goede voorbereiding. Een andere optie is zelfklevend bitumen. Dit maakt het gebruik van een brander overbodig.